På Roskilde Museum kan man lige nu opleve en bid af Roskildes dramatiske historie, som blandt andet fandt sted i middelalderen. En tid, hvor en stærk kirke var med til at skabe Roskilde, som et magtfuldt sted.
I Middelalderen går Roskilde hen og bliver Danmarks største magtbastion. Det bliver virkelig et velhavende sted.
I middelalderen har kirken meget stor magt. På den tid giver konger og stormænd gaver og jorder til domkirken og de kirkelige institutioner. Og den fortælling, som dukker frem i middelalderen, er formidlingschefen på Roskilde Museum, Annemette Birk Lund, meget optaget af.
- I middelalderen går Roskilde hen og bliver Danmarks største magtbastion. Det bliver virkelig et velhavende sted. Det er her kongen samles. Det er her kirken samles, siger hun til TV 2 Lorry.
En by fyldt med kirkeklokker
Udenfor ringer kirkeklokkerne. Ikke kun klokkerne i den store domkirke. For der er også klokker mange andre steder i byen. Og i en by som Roskilde hører man i middelalderen klokkerne mange gange i løbet af dagen, for inden for et forholdsvist lille areal kunne du finde 13 sognekirker, fem klostre og den store domkirke.
Når jeg går rundt i byen, så tænker jeg altid på klokkerne i byen, som ringer så smukt for Roskilde. Det er den samme lyd, som vi har til fælles med middelalderfolket.
I middelalderen var klokkerne også så vigtige for samfundet, at de både blev indviet, døbt og navngivet. Og netop kirkernes klokker er noget af det, som vi stadig har den dag i dag - men som faktisk stammer helt tilbage fra Middelalderen.
- Når jeg går rundt i byen, så tænker jeg altid på klokkerne i byen, som ringer så smukt for Roskilde. Det er den samme lyd, som vi har til fælles med middelalderfolket, siger Annemette Birk Lund, formidlingschef på Roskilde Museum, til TV 2 Lorry og fortsætter:
- De har så bare hørt mange flere klokker, fordi der på det her tidspunkt har været så mange kirker og klostre i byen. Men lyden har vi altså til fælles med folk, som levede for 1000 år siden.
En strategisk god placering
Udover at Roskilde var en by med mange klokker, så var det også en by, som med sin placering lige ved fjorden også dengang lå strategisk rigtig godt placeret.
Det er her kongen samles. Det er her kirken samles.
Placeringen ved fjorden var godt for trafikken med skibe. Både dem der skulle ud på vandet, og dem som skulle lægge til. Samtidig blev det også svært for fjender at erobre byen udefra.
Den nye udstilling på Roskilde Museum sætter også fokus på, hvad Roskildes storhedstid i middelalderen har betydet for, hvordan byen er i dag.